Na niedzielne śniadanie piekę te szybkie bułeczki. Smakują genialnie same i z ulubionym dżemem
Te słodkie bułeczki na śniadanie to prawdziwy hit. Po raz pierwszy jadłam je u mojej przyjaciółki, której mąż jest Brytyjczykiem. U nich goszczą co weekend i prędko przejęłam ten zwyczaj. Scones – bo o nich mowa – mojej rodzinie spodobały się od razu. Te miękkie w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz i niezwykle aromatyczne bułeczki skuszą każdego, a robi się je bardzo szybko. Składniki też są tanie i łatwo dostępne. Bułeczki te są też u nie jednym z ulubionych drugich śniadań do szkoły i pracy. To, co spróbujesz?
Jak zrobić słodkie bułeczki na śniadanie?
Wykonanie scones to — nomen omen — bułka z masłem. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, sól i proszek do pieczenia, a potem wymieszać je z zimnym masłem, mlekiem i jajkiem. Po wyrobieniu ciasta zostanie jeszcze uformowanie i upieczenie bułeczek. Wyjdą tak smaczne, że nikt im się nie oprze.
Przepis: Scones
Słodkie bułeczki na śniadanie, które zachwycą twoją rodzinę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 439 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówDo dużej miski przesiej mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz mleko z 1 jajkiem. Drugie jajko roztrzep w głębokim talerzu.
- Robienie masy na bułeczkiDobrze schłodzone masło pokrój w kostkę. Połącz je z suchymi składnikami. Dodaj mleko z jajkiem i szybko zagnieć ciasto.
- Formowanie i pieczenie sconesPrzygotowaną masę rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Przy pomocy szklanki wytnij z niego okrągłe bułeczki. Ułóż je na zabezpieczonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz scones w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 12-15 minut.
Jak podawać scones?
Brytyjczycy często serwują te bułeczki na śniadanie, zwykle bezpośrednio po upieczeniu. Jeszcze ciepłe rozcinają i smarują dżemem, masłem lub śmietaną. U mnie w domu najczęściej goszczą domowe przetwory z owoców, a największym wzięciem cieszą się scones z dżemem truskawkowym i powidłami śliwkowymi. Gdy nie mam ich pod ręką, zdarza mi się podać sklepowe masło orzechowe lub serek waniliowy.
Wskazówki dotyczące wykonania słodkich bułeczek
Temperatura masła ma ogromne znaczenie. Im chłodniejsze będzie, tym bardziej kruche scones przygotujesz. Zadbaj więc o to, by tłuszcz spędził w lodówce kilka godzin i wyjmij go dopiero wtedy, gdy już konieczne będzie dodanie do pozostałych składników. Na delikatność słodkich bułeczek wpływa też czas wyrabiania ciasta. Nie przeciągaj tego procesu, a będą smakowały znakomicie. Scones możesz też urozmaicić, dodając do masy suszone owoce, orzechy, czekoladę lub skórkę z pomarańczy.